Pracovnoprávny vzťah uzavretý na základe pracovnej zmluvy znamená stabilitu zamestnania a poskytovanie mnohých zamestnaneckých výhod. Zamestnávatelia sa často rozhodujú uzavrieť pracovné zmluvy na skúšobnú dobu a potom na dobu určitú, aby zistili, či chcú so zamestnancom nadviazať trvalú spoluprácu. Tento článok vysvetľuje rozdiel medzi pracovnou zmluvou na dobu určitú a pracovnou zmluvou na dobu neurčitú a skúšobnou dobou a tiež predstavuje všetky charakteristické znaky zmluvy na dobu určitú.

Potrebujete životopis?

Zaregistrujte sa a použite náš nástroj na tvorbu životopisov!

Vytvoriť životopis

Zmluva na dobu určitú – aké sú jej vlastnosti?

Pracovná zmluva je najžiadanejšou formou zamestnania zamestnancov. Je to vďaka mnohým privilégiám, bezpečnosti na mnohých úrovniach a garantovanej minimálnej mzde. Zmluvu na dobu určitú je možné uzavrieť ako prvú zmluvu s daným zamestnávateľom alebo ako druhú po uplynutí pracovnej zmluvy na skúšobnú dobu. Ide o zmluvu na dobu určitú, a preto by jej obsah mal zahŕňať jej trvanie alebo dátum ukončenia.

Pracovná zmluva na dobu určitú a na dobu neurčitú – skontrolujte rozdiely

Hlavným rozdielom medzi pracovnou zmluvou na dobu neurčitú a pracovnou zmluvou na dobu určitú je dĺžka trvania pracovného pomeru:

  • Pracovná zmluva na dobu určitú zahŕňa jej trvanie alebo dátum jej ukončenia, po uplynutí ktorého sa skončí. Ukončenie pracovnej zmluvy na dobu určitú s uplynutím doby, na ktorú bola uzavretá, si nevyžaduje žiadne vyhlásenie vôle
  • Pracovná zmluva na dobu neurčitú nezahŕňa dátum skončenia zmluvy, ktorý na jednej strane dáva zamestnancovi pocit stability a na druhej strane obmedzuje jeho slobodu v prípade, že by chcel zmeniť miesto výkonu práce.

Akákoľvek pracovná zmluva však môže byť ukončená.

Pracovná zmluva na dobu určitú – ukončenie pracovnej zmluvy

Pracovnú zmluvu možno ukončiť:

  • na základe dohody zmluvných strán;
  • bez upozornenia (v osobitných prípadoch, napr. disciplinárne prepustenie alebo závažné porušenie povinností zamestnávateľa voči zamestnancovi);
  • uplynutím obdobia, na ktoré bola uzavretá (napr. pracovná zmluva na dobu určitú, pracovná zmluva v skúšobnej dobe),
  • s upozornením.
Zmluva na dobu určitú

Pracovná zmluva na dobu určitú – výpovedná lehota

Výpovedná doba pracovnej zmluvy na dobu určitú závisí od doby zamestnania u zamestnávateľa. Pracovnú zmluvu môže ukončiť zamestnávateľ aj zamestnanec.

  • Ak ste zamestnaní menej ako 6 mesiacov – výpovedná lehota je 2 týždne;
  • Ak ste zamestnaný aspoň 6 mesiacov – výpovedná lehota je 1 mesiac.

Po podaní výpovede sa obe strany môžu dohodnúť na predčasnom ukončení zmluvy, následne podpíšu tzv. dohodu zmluvných strán, v ktorej sa uvádza dátum a pravidlá ukončenia spolupráce.

Zmluva na dobu určitú – práva zamestnancov

Zamestnanec zamestnaný na základe pracovnej zmluvy má nárok na výhody, vďaka ktorým je pracovná zmluva na dobu určitú alebo neurčitú alebo skúšobná doba oveľa výhodnejšia v porovnaní s mandátnou zmluvou. Ako zamestnanec máte nárok m.in:

  • dovolenka za kalendárny rok;
  • možnosť práceneschopnosti;
  • bezplatná zdravotná starostlivosť;
  • odmena vo výške najmenej minimálnej mzdy;
  • ochrana pracovného času.

Pracovná zmluva – na čo ešte má zamestnanec nárok?

Hoci to pracovná zmluva na dobu určitú neobsahuje vo svojom obsahu, zamestnanec má mnoho práv, ktoré sú podrobne uvedené v Zákonníku práce:

  • Dovolenka na požiadanie, maximálne 4 dni, ktorá sa odpočítava z fondu ročnej dovolenky. Iba v osobitných prípadoch (napríklad keď neprítomnosť zamestnanca významne ovplyvňuje fungovanie pracoviska) ho zamestnávateľ môže odmietnuť priznať.
  • Materská dovolenka, na ktorú má nárok každá zamestnankyňa po narodení dieťaťa (alebo aj skôr) bez ohľadu na typ pracovnej zmluvy.
  • Mimoriadna dovolenka v trvaní 1 alebo 2 dní (napr. v prípade priamej starostlivosti o inú osobu, pohreb najbližšieho rodinného príslušníka, svadba, svadba dieťaťa).
  • Dva dni alebo 16 hodín dovolenky na starostlivosť o vaše dieťa.
  • Náhrada za nadčasy vo forme voľna alebo vyplatenia peňažného príspevku.
  • Výpovedné lehoty, ktoré chránia zamestnanca aj zamestnávateľa – zamestnávateľ vás nemôže pripraviť o prácu zo dňa na deň (s výnimkou špecifických situácií, napr. disciplinárne prepustenie) a nemôžete opustiť prácu (okrem veľmi špeciálnych prípadov, napr. keď práca ohrozuje vaše zdravie).

Zmluva na dobu určitú a dovolenka – na koľko voľna máte nárok?

V prípade akéhokoľvek typu pracovnej zmluvy má zamestnanec nárok na odpočinok, ktorý zahŕňa najmenej 35 hodín neprerušeného odpočinku týždenne a najmenej 11 hodín neprerušeného denného odpočinku.

Zamestnanec, ktorý je zamestnaný na pracovnú zmluvu, má nárok na dovolenku vo výške:

  • 20 dní, ak boli zamestnaní menej ako 10 rokov;
  • 26 dní, ak je zamestnaný najmenej 10 rokov.

Pamätajte, že spomínané obdobie práce, od ktorého závisí dĺžka vašej dovolenky, zahŕňa aj obdobia vzdelávania v primeranej výške.

Pracovná zmluva na dobu určitú – platenie odvodov a daní

Pri uzatváraní pracovnej zmluvy na dobu určitú alebo iného druhu pracovnej zmluvy medzi zamestnávateľom a zamestnancom zamestnávateľ platí za zamestnanca odvody a dane.

Príspevky financované zamestnancom, ktoré zamestnávateľ platí za zamestnanca:

  • príspevok na zdravotné poistenie;
  • poistné na zdravotné poistenie.

Príspevky financované zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré zamestnávateľ platí za zamestnanca:

  • dôchodkový príspevok;
  • príspevok na invaliditu.

Financované a platené zamestnávateľom:

  • poistné na úrazové poistenie;
  • príspevok do fondu práce;
  • príspevok do fondu garantovaných zamestnaneckých výhod.

Zamestnávateľ vypočíta, vyberie a zaplatí preddavok na daň z príjmov.

Vzor pracovnej zmluvy na dobu určitú

Pracovné zmluvy na dobu určitú – doplňujúce informácie

Keď dostanete formulár pracovnej zmluvy alebo súbor, ktorý obsahuje jeho obsah, pred podpisom si ho pozorne prečítajte. Pamätajte však, že všetky opatrenia, ktoré nie sú v súlade so Zákonníkom práce, sú neplatné.
To znamená, že váš zamestnávateľ nemôže napríklad stanoviť nižšiu mzdu, ako je „národná minimálna mzda“, alebo vám odobrať právo na náhradu nadčasov vo forme voľna alebo finančného príspevku.
Je potrebné pripomenúť, že zamestnanie na dobu určitú je pre tehotné ženy menej výhodné v porovnaní s trvalým zamestnaním.

Pracovná zmluva na dobu určitú a tehotenstvo

Zákonník práce zaručuje tehotným ženám osobitnú ochranu. Pracovná zmluva na dobu určitú, ktorá by sa skončila po treťom mesiaci tehotenstva, sa automaticky predlžuje do dňa pôrodu. Toto pravidlo sa však nevzťahuje na pracovné zmluvy na dobu určitú uzatvorené za účelom nahradenia iného zamestnanca.

„Čl. 177 § 3. Pracovná zmluva uzavretá na dobu určitú alebo na skúšobnú dobu dlhšiu ako jeden mesiac, ktorá by sa skončila po skončení tretieho obdobia mesiaca tehotenstva, sa predlžuje do dňa pôrodu.
§ 31. Ustanovenie § 3 sa nevzťahuje na pracovnú zmluvu uzatvorenú na dobu určitú s cieľom nahradiť zamestnanca počas jeho ospravedlnenej neprítomnosti v práci“.

Zmluva na dobu určitú a materská a rodičovská dovolenka

Osoby zamestnané v pracovnoprávnom vzťahu vrátane pracovných zmlúv na dobu určitú majú nárok na materskú a rodičovskú dovolenku. Pracovná zmluva na dobu určitú obsahuje dátum skončenia alebo trvanie, preto ak sa zmluva skončí na konci jej trvania počas materskej alebo rodičovskej dovolenky, zamestnanec stráca nárok na túto dovolenku.

Zmluva na dobu určitú koľko

Zmluva na dobu určitú a materský príspevok a rodičovský príspevok

Pri ukončení zmluvy na dobu určitú dňom pôrodu zamestnankyňa nestráca nárok na materskú dávku, stačí podať príslušnú žiadosť na Sociálnu poisťovňu.

Ak pracovná zmluva na dobu určitú skončí pred uplynutím tretieho mesiaca tehotenstva, zamestnávateľ ju nemusí predĺžiť. Žena potom môže požiadať o tzv. „Kosiniakowe“ (t. j. rodičovský príspevok) do 3 mesiacov odo dňa doručenia.

Pracovná zmluva na dobu určitú – vzor potrebných prvkov

Zákonník práce presne špecifikuje, ako by mala pracovná zmluva vyzerať. Podľa predpisov musí byť uzavretý písomne a musí obsahovať:

  1. Základné informácie:
  • zmluvné strany;
  • adresu sídla zamestnávateľa alebo adresu bydliska zamestnávateľa, ak ide o fyzickú osobu bez sídla,
  • druh zmluvy;
  • dátum uzavretia zmluvy.
  1. Pracovné a mzdové podmienky:
  • druh vykonávanej práce (špecifikácia povolania zamestnanca a jeho funkcií alebo činností, ktoré mu budú zverené);
  • miesto výkonu práce;
  • odmeňovanie a jeho zložky (napr. základná odmena a pravidelný bonus),
  • pracovný čas (napr. na plný úväzok, na čiastočný úväzok atď.),
  • dátum začatia práce;
  • ak ide o pracovnú zmluvu na dobu určitú: jej trvanie alebo dátum jej ukončenia.

Pracovná zmluva na dobu určitú, ako každá pracovná zmluva, musí byť vyhotovená v dvoch vyhotoveniach (pre zamestnanca a zamestnávateľa) a podpísaná zamestnancom a zamestnávateľom alebo osobou určenou zamestnancom. Nižšie nájdete vyplnený vzor zmluvy na dobu určitú.

Koľko zmlúv na dobu určitú?

Pracovná zmluva na dobu určitú – vzor dokumentu

Vyplnený vzor pracovnej zmluvy na dobu určitú obsahuje dátum jej ukončenia. Pamätajte, že dátum skončenia pracovného pomeru alebo jeho trvanie je charakteristickým znakom pracovnej zmluvy na dobu určitú.

Varšava, 16.05.2024

Spoločnosť XYZ
Úľ. Horizontálne 123
61-000 Varšava
Číslo REGON-PKD: 123456789

PRACOVNÁ ZMLUVA

uzavretá dňa 16.05.2024 medzi spoločnosťou XYZ, zastúpenou Joannou Nowak, a Krzysztofom Kowalkiewiczom so sídlom na ulici Niepodległości 12/6 vo Varšave, na dobu určitú od 16.05.2024 do 16.11.2024.

Zmluvné strany sa dohodnú na nasledujúcich podmienkach zamestnávania:

  1. druh práce: administratívny asistent,
  2. Miesto výkonu práce: sídlo spoločnosti na ul. Pozioma 123 vo Varšave,
  3. pracovný čas: plný úväzok,
  4. plat: základný plat 6 000 PLN brutto,
  5. Dátum začiatku: 17.05.2024

16.05.2024 Krzysztof Kowalkiewicz

16.05.2024 Joanna Nowaková

Zmluva na dobu určitú – koľkokrát ju možno uzavrieť?

Každý zamestnanec chce mať isté pracovné miesto a najväčšiu stabilitu poskytuje pracovná zmluva na dobu neurčitú. Zákonodarca dbal na to, aby nedochádzalo k zneužívaniu krátkodobých zmlúv, a v roku 2016 došlo k významným zmenám v Zákonníku práce. Pracovné zmluvy na dobu určitú medzi tými istými stranami pracovnoprávneho vzťahu sa môžu uzatvárať na obdobie najviac 33 mesiacov a celkový počet týchto zmlúv nesmie presiahnuť tri.

Pozývame vás, aby ste si prečítali naše ďalšie texty:

Fotografia do životopisu – ako ju vziať, ktorú si vybrať a kam ju umiestniť?
Ako napísať motivačný list a na čo si dať pozor?
Profesionálne zhrnutie ako jedinečná príležitosť zaujať personalistu
Osobné údaje v životopise – všetko, čo potrebujete vedieť
Rekvalifikácia a rekvalifikácia – ako efektívne zmeniť svoju kariéru?

Vzor pracovnej zmluvy na dobu určitú

Pracovná zmluva na dobu určitú – náhradná zmluva

Od roku 2016 sa už nepoužíva doba trvánia náhradnej pracovnej zmluvy, bola nahradená pracovnou zmluvou na dobu určitú, ale na zastupovanie sa vzťahujú mierne odlišné pravidlá. V prípade zamestnania na obdobie ospravedlnenej neprítomnosti v práci iného zamestnanca sa limity pracovných zmlúv na dobu určitú neuplatňujú. To znamená, že v prípade potreby bude môcť váš zamestnávateľ s vami podpísať viac ako 3 zmluvy na dobu určitú a na viac ako 33 mesiacov.

Pracovná zmluva na dobu určitú – vaše otázky, naše odpovede

Zmluvy na dobu určitú – koľko zarobíte v roku 2024?

Každý zamestnanec zamestnaný v pracovnom pomere, ktorý je vymedzený rôznymi typmi zmlúv, vrátane pracovnej zmluvy na dobu určitú, má nárok na minimálnu mzdu. V praxi to znamená, že nemôžete zarobiť menej, ako je váš základný plat, ale môžete zarobiť viac.

Od 1. júla 2024 je minimálna mzda 4 300 PLN brutto, t. j. 3 261,53 PLN netto („take-home“).

Je pracovná zmluva na rok prijateľná?

Ako už názov napovedá, pracovná zmluva na dobu určitú zahŕňa jej trvanie alebo dátum ukončenia, takže ak zamestnávateľ rozhodne, že vás chce zamestnať na rok, môže tak urobiť. Pracovná zmluva na jeden rok je zmluva na dobu určitú, na základe ktorej vzniká pracovný pomer.

Ako dlho môže trvať zmluva na dobu určitú?

Podľa Zákonníka práce nie je možné pracovnú zmluvu na dobu určitú uzavrieť na obdobie dlhšie ako 33 mesiacov. Po uplynutí tejto doby, ak zmluva nezanikne uplynutím doby, na ktorú bola uzatvorená, je zamestnávateľ povinný uzavrieť s vami pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.

Príklad: Jednoročnú zmluvu s tým istým zamestnávateľom je možné uzavrieť maximálne dvakrát, ďalšiu zmluvu je možné uzavrieť len na 9 mesiacov – aby nedošlo k prekročeniu lehoty 33 mesiacov.

Koľko zmlúv na dobu určitú?

Práca na dobu určitú má svoje hranice. Zamestnanec môže byť zamestnaný u jedného zamestnávateľa na základe maximálne troch pracovných zmlúv na dobu určitú, ďalšou musí byť pracovná zmluva na dobu neurčitú. Trvanie zmlúv na dobu určitú však nesmie presiahnuť 33 mesiacov.
Ak zamestnávateľ už so zamestnancom uzavrel dve zmluvy na dobu určitú, ďalšia zmluva na dobu určitú, t. j. tretia, musí byť poslednou zmluvou tohto typu. Štvrtou bude pracovná zmluva na dobu neurčitú.

Potrebujete životopis?

Zaregistrujte sa a použite náš nástroj na tvorbu životopisov!

Vytvoriť životopis

Výnimky z limitov – zmluva na dobu určitú

Ustanovenie, že zamestnávateľ môže so zamestnancom uzavrieť maximálne tri zmluvy na dobu určitú a ich celková dĺžka trvania nesmie presiahnuť 33 mesiacov, sa vo viacerých prípadoch neuplatňujú:

  • zastupovanie zamestnanca počas jeho ospravedlnenej neprítomnosti v práci;
  • sezónna alebo príležitostná práca;
  • vykonávanie práce počas trvania funkčného obdobia;
  • keď zamestnávateľ uvedie objektívne dôvody preukazujúce, že tento typ zmluvy slúži na uspokojenie skutočného, pravidelného a nevyhnutného dopytu.

Zmluva uzavretá na zastupovanie zamestnanca počas obdobia jeho ospravedlnenej neprítomnosti v práci je pracovnou zmluvou na dobu určitú.

-->