Najdôležitejšou vecou pri hľadaní práce je starostlivo napísaný životopis, ako aj schopnosť presne prezentovať svoju kvalifikáciu, ale musíte venovať pozornosť každému aspektu a vedieť, ako sa obliecť na pracovný pohovor. S našimi tipmi sa naučíte, ako sa prezentovať profesionálne, aby ste zanechali dobrý dojem.

Potrebujete životopis?

Zaregistrujte sa a použite náš nástroj na tvorbu životopisov!

Vytvoriť životopis

Je oblečenie na pracovný pohovor také dôležité?

Janine Willis a Alexander Todorov, psychológovia z Princetonskej univerzity, na základe výskumu určili, aké sú minimálne podmienky dostatočné na posúdenie inej osoby. Zistili, že na to, aby urobili dojem – pozitívny alebo negatívny, stačí len desatina sekundy.

Ako píšu vo svojom článku:
„Hodnotenia vykonané po expozíciách 100 milisekúnd silne korelovali s hodnoteniami vykonanými pri absencii časových obmedzení, čo naznačuje, že tento expozičný čas bol dostatočný na to, aby urobil dojem na účastníkov.“

Prvý dojem je vaším kľúčom k úspechu

Fyzické vlastnosti sú veľmi dôležité, keď prvýkrát kontaktujete náborových pracovníkov. Je pravda, že by ste nemali posudzovať ľudí na základe ich vzhľadu, ale výskumy ukazujú, že v prvých chvíľach to robíme. Človek, ktorý nás vidí prvýkrát v živote, má o nás konkrétne myšlienky a závery, aj keď sme nemali ani čas hovoriť. Oblečenie na pracovný pohovor je preto veľmi dôležitým prvkom, ktorému stojí za to venovať veľkú pozornosť.

Čo nám dáva správne oblečenie na pracovný pohovor?

Starostlivosť o tento dôležitý aspekt vám prinesie veľa výhod. Správne obchodné oblečenie zlepší vašu pohodu a pomôže vám urobiť pozitívny dojem na náborových pracovníkov.

Ako sa obliecť na pohovor

Čo dosiahnete, ak si vyberiete správne oblečenie na pohovor?

  • Získate sebavedomie. Keď sa vám páči váš zrkadlový obraz, okamžite sa cítite lepšie. Zvyšuje sa vaše sebavedomie, čo je kľúčom k pozitívnym sociálnym interakciám. Samozrejme, nemalo by sa to zamieňať s domýšľavosťou. Vysoká úroveň sebaúcty nám pomáha ocitnúť sa v mnohých ťažkých situáciách, pretože nás robí menej stresovanými.
  • Predstavíte sa ako profesionál. Profesionalita sa neobmedzuje len na kompetencie alebo správanie. Súčasťou je aj vzhľad. Ak viete, ako sa obliecť na pohovor a starať sa o svoj vzhľad, dáte náborovým pracovníkom jasný signál, že máte základné znalosti o tom, ako sa zorientovať v podnikateľskom prostredí.
  • Ukážete, že sa dokážete prispôsobiť dress code. Mnoho spoločností má kancelársky dress code. Môže byť založený na zachovaní elegantného ležérneho štýlu. Ak ukážete, že sa viete obliecť na pracovný pohovor, vaši anketári pochopia, že aj v práci budete vyzerať vhodne.
  • Urobíte dobrý prvý dojem. Počas slávnej desatiny sekundy sa tím špecialistov v oblasti Nábor posúdi, či je váš outfit dostatočne elegantný. Stojí za to nazvať takzvané „S. „Haló efekt“ spočíva v pripisovaní pozitívnych vlastností a správania ľuďom, ktorí sa nám okamžite páčili.
  • Zanecháte pozitívny dojem. Ak si vás dobre zapamätajú dlhšie, zvýšite svoje šance, že to budete vy, kto dostane hovor s informáciami o prijatí na vysnívanú pozíciu.

Oblečenie na pracovný pohovor – skontrolujte, aký je dress code

Dress code je súbor pravidiel, ktoré určujú, ako sa obliekať v závislosti od situácie, ako je profesionálne prostredie alebo oficiálne udalosti. Môže to byť formálne, ako v korporáciách (napr. oblek pre mužov, elegantné šaty pre ženy), alebo menej formálne, ako napríklad „business casual“ (košele bez kravaty a chinos kalhoty pre mužov, blúzky a sukne pre ženy). „Smart casual“ kombinuje ležérne s formálnymi prvkami.

Vhodné oblečenie na pracovný pohovor by malo byť v závislosti od situácie formálne alebo poloformálne.

Pracovný pohovor – môže byť oblečenie príliš dobré?

Pri výbere odevov to nemôžete preháňať. Keď sa uchádzate o prácu, môžete sa veľmi sústrediť na každý malý detail. Nie je ťažké príliš zrýchliť a zmeniť formálny odev na prestrojenie. Keď premýšľate o tom, ako sa obliecť na pracovný pohovor, nezabudnite použiť striedmosť.

Veľmi výrazný make-up, občasný účes, prebytočné šperky alebo pánske smokingové topánky z lakovanej kože s vysokým leskom určite nebudú na mieste. Ak by váš outfit ľahko splynul s davom na honosnej hostine alebo počas svadobnej hostiny – je to signál, že ste si na pracovný pohovor vybrali prehnaný, teda zlý outfit.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor – muž vo formálnom oblečení

Oblečenie na pracovný pohovor sa bezpochyby líši medzi mužmi a ženami. Muži majú veľa priestoru na predvádzanie, pokiaľ ide o kombinovanie odevov.

Pri uchádzaní sa o vysoké pozície sa oplatí staviť na oblek. Pamätajte však, že práve doplnky často určujú konečný charakter stylingu. Mali by ste nosiť kravatu, je lepšie nechať motýlika na oficiálne udalosti. Vreckovku do vrecka nemusíte dávať do náprsného vrecka, ale môžete. Manžetové gombíky nie sú povinné, ale ak máte v šatníku francúzsku manžetovú košeľu, vyberte si tento pánsky šperk.
Také triviálne príslušenstvo ako… Ponožky. Ponožky vo farbe nohavíc opticky predĺžia nohy, môžete ich tiež s istotou zladiť s farbou topánok.

Napríklad: Ak máte námornícky oblek a hnedé topánky, noste tmavomodré alebo hnedé ponožky. V tomto prípade čierna spôsobí, že vaše oblečenie na pohovor nebude úplne rafinované.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor

Ako sa obliecť do práce v kancelárii – muž v poloformálnom oblečení

Otázka, ako sa obliecť na pracovný pohovor, sa neobmedzuje len na oblek pre mužov. Elegantný ležérny outfit s chino nohavicami, košeľou bez kravaty a sakom je vhodný pre menej formálne odvetvia alebo pozície.

Chino nohavice, najlepšie v neutrálnych farbách, ako je béžová, námornícka modrá alebo šedá, tvoria základ outfitu. Mali by byť kombinované s dobre padnúcou košeľou, ktorá môže byť biela alebo mierne pastelová. Nemusíte nosiť kravatu.

Bunda vybraná vo farbe tak, aby kontrastovala s chino nohavicami, dodá triedu. Topánky by mali byť elegantné, rozhodnite sa pre oxfordky alebo mníchov, ktoré ladia s celkom.

Otázka, ako sa obliecť na pracovný pohovor, závisí od povahy pozície. Takýto outfit je vhodný na rozhovory v kreatívnych sektoroch, startupoch alebo v prostrediach s menej formálnou pracovnou kultúrou.

Rozhovor o dámskom oblečení – popis stylingu

Pravidlá obliekania na pracovný pohovor

Základom dobre zložených šatníkových predmetov je v tomto prípade farebná paleta.

Najbezpečnejšie farby sú:

  • námorníctvo
  • čierny
  • sivý
  • biely
  • Voliteľne béžová alebo hnedá.

Šaty na pracovný pohovor sú dobrou voľbou. Mala by zakrývať kolená, ale ak máte šaty po kolená, môžete po nich siahnuť aj vy. Pamätajte však, že ide o minimálnu povolenú dĺžku. Skontrolujte, či sa pri sedení nezvlní.

Dámska košeľa je nadčasová klasika, ktorá sa bude hodiť na mnoho príležitostí. Skvelý nápad je aj elegantná blúzka. Môžete si obliecť bundu, v dnešnej dobe oversize strihy nahrádzajú modely s vysokým pásom.

Džínsy sú kontroverznou témou. Ak vás zaujíma, ako sa obliecť na pracovný pohovor, je lepšie staviť na látkové nohavice, napríklad cigaretové nohavice.
Topánky by mali byť elegantné a zakrývať prsty na nohách. Vyhnite sa vysokým podpätkom, desať centimetrov je pri oblečení na pracovný pohovor určite priveľa.

Tomu by ste sa mali vyhnúť – nesprávnemu oblečeniu na pracovný pohovor

  • Jednostranné oblečenie je znakom nedbanlivosti. Pripravte si outfit na pohovor deň vopred, aby bolo všetko vyleštené.
  • Neupravený alebo zanedbaný vzhľad: znečistené oblečenie, nevyleštené topánky, neoholená tvár u mužov alebo nadmerný make-up u žien môžu byť znakom nedostatku profesionality.
  • Prach viditeľný na tmavých tkaninách je detail, ale aby ste sa mu vyhli, stojí za to použiť valček na šaty.
  • Príliš krátka sukňa, v prípade mužov to môžu byť zle padnúce nohavice, ktoré pri sedení odhaľujú značnú časť lýtka.
  • Príliš ležérny štýl. Šortky a sandále sú určite nesprávne oblečenie na pracovný pohovor.
  • Krikľavé a výrazné farby sa v podnikateľskom prostredí neodporúčajú. Fluorescenčné neónové farby priťahujú pozornosť, ale v tomto prípade s negatívnym účinkom.
  • Prebytok prísad. Pri výbere oblečenia na pracovný pohovor sa rozhodnite pre minimalizmus. Sadu širokých náramkov, veľmi veľkých náušníc alebo veľkú zlatú retiazku je lepšie nechať na iné výlety.
  • Príliš veľa parfumu alebo kolínskej vody je významnou chybou. Musíte nielen vyzerať profesionálne, ale zanechať celkovo dobrý dojem. Počas nervových príprav je ľahké to preháňať a stačia dva alebo tri spreje vašej obľúbenej vône.
  • Neudržanie rovnováhy môže byť škodlivé. Príliš formálne oblečenie v menej formálnom pracovnom prostredí alebo príliš neformálne oblečenie vo formálnom prostredí môže naznačovať nedostatočné pochopenie firemnej kultúry.

Perfektný outfit na pracovný pohovor v zime – postarajte sa o svoj profesionálny imidž

V zime je kľúčové spojiť eleganciu s praktickosťou, aby ste sa udržali v teple a pohodlí. Najlepšie bude samozrejme vyzerať dobre strihaný, jednoduchý kabát. Veľa ľudí však nosí bundy. Noste to, čo nosíte každý deň. Len nezabudnite, že vrchné oblečenie by nemalo byť príliš športové.

Krikľavé farby sa tiež neodporúčajú: nadýchaná ružová prikrývka na posteľ je určite zlým oblečením na pracovný pohovor.

Máme pre vás niekoľko praktických rád, ako sa starať o svoj outfit na pracovný pohovor v zime:

  • Pred vstupom na stretnutie si nezabudnite zložiť klobúk,
  • Pred alebo po vstupe do budovy si dôkladne utrite topánky o rohožku.
  • Ak nosíte make-up, zvoľte vodeodolnú kozmetiku, najmä maskaru, aby sa pri daždi nerozmazávala.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor v lete – prehľad materiálov

Každý kandidát musí byť veľmi kreatívny, aby si vybral elegantný outfit na horúce dni.

Oplatí sa staviť na prírodné a priedušné materiály, ako je bavlna. Ide o obľúbenú látku, bavlnené oblečenie na pracovný pohovor ľahko nájdete v obchodoch.

Bielizeň je vynikajúcou voľbou pre teplo, ale veľmi sa krčí. Ľanové dlhé nohavice sa môžu pri sadnutí zdeformovať, aj keď ich vopred opatrne vyžehlíte.

Dobrou voľbou je aj viskóza, ktorá sa tiež krčí, ale nie toľko ako ľan.

Dokonale rovné košele odolné voči rozdrveniu sú vyrobené z polyesteru. Je to umelý materiál, ktorý môže byť veľmi elegantný, ale nedýcha. Máte šancu v ňom vyzerať pekne, ale bude vám veľmi horúco.

Oblečenie na pohovor
Oblečenie na pracovný pohovor

Ako si vybrať oblečenie na letný pracovný pohovor?

Stavte na osvedčené oblečenie, ktoré ste už nosili a vedzte, že vyzerá dobre aj po niekoľkých hodinách a je aj vzdušné.

Zlý outfit na pracovný pohovor v lete je:

  • sandále a iné topánky, ktoré odhaľujú prsty na nohách;
  • šortky, krátka sukňa alebo šaty;
  • veľmi priliehavé oblečenie;
  • blúzky odhaľujúce ramená;
  • pánska košeľa s krátkym rukávom (nie je elegantná);
  • Slnečné okuliare;
  • klobúk a plochá čiapka (ak nosíte klobúk, pri vstupe do budovy si ich zložte).

Pozrite sa, ako sa obliecť na pracovný pohovor v obchode s oblečením

Pri pohovore v obchode s oblečením je dobré obliekať sa tak, aby odrážal profesionalitu a zároveň prejavoval záujem o trendy. Štýl oblečenia by mal zodpovedať charakteru obchodu: elegantný a formálny, ak ide o obchod s obchodnou módou, alebo elegantný ležérny, ak obchod ponúka ležérne oblečenie.

Je dôležité, aby oblečenie na pracovný pohovor bolo čisté, elegantné a dobre padnúce, čo svedčí o zmysle pre detail. Do svojho outfitu môžete pridať jedinečný prvok, napríklad originálny doplnok alebo nezvyčajnú farbu, ktorá ukáže kreativitu a pochopenie aktuálnych trendov.

Ako sa obliecť na pohovor v športovom obchode?

Predajcovia v športových obchodoch často nosia v práci voľné oblečenie, ktoré zodpovedá štýlu značky. Ak neviete, ako sa obliecť na pracovný pohovor, nezabudnite, že ide o oficiálne stretnutie, kde sa vyžaduje elegantné oblečenie.

Môžete ísť na ležérnu eleganciu a vybrať si:

  • Látka, dlhé nohavice so záhybmi, košeľa a kožené topánky
  • biela blúzka s dlhým rukávom, cigaretové nohavice a topánky.

Pohovor v obchode s oblečením – dress code pre kandidátov na manažéra

Na pohovor na pozíciu manažéra obchodu s oblečením by ste si mali vybrať oblečenie, ktoré spája profesionalitu so zmyslom pre štýl, primerané charakteru obchodu.

Ak ste muž, ktorý chce pracovať v obchode s oblekmi, môžete ukázať, že odvážne kombinujete doplnky. Vyberte si kravatu a vreckovku do saka v rôznych farbách. Nezabudnite si opatrne uviazať kravatu a zaujímavým spôsobom usporiadať vreckovku.

Ako sa obliecť na pracovný pohovor – mužské zlaté pravidlá:

  • spona na kravatu by mala byť medzi polovicou a tromi štvrtinami šírky kravaty;
  • kravata by mala siahať k opasku;
  • posledný gombík vesty musí byť vždy rozopnutý;
  • Keď si sadnete, rozopnite si sako.

Rozhovor s klasickým dámskym kostýmom :

  • noste obyčajnú košeľu alebo blúzku;
  • držať sa tlmených farieb;
  • šaty alebo sukňa musia zakrývať kolená;
  • topánky by mali zakrývať päty a prsty;
  • Nevyberajte vyššie podpätky ako 5-7 cm.

Mohli by vás zaujímať tieto články:

Fotografia do životopisu – ako ju vziať, ktorú si vybrať a kam ju umiestniť?
Ako napísať motivačný list a na čo si dať pozor?
Pracovná zmluva – typy a znaky pracovnoprávneho vzťahu
Profesionálne zhrnutie ako jedinečná príležitosť zaujať personalistu

Oblečenie na pohovor

Potrebujete životopis?

Zaregistrujte sa a použite náš nástroj na tvorbu životopisov!

Vytvoriť životopis

Ako sa obliecť na pracovný pohovor – zhrnutie

Teraz poznáte všetky najdôležitejšie pravidlá, ktoré sa vzťahujú na profesionálny dress code. Môžete začať skladať klasický outfit. Pamätajte, že dôležité je aj vaše pohodlie. Nové situácie sú vždy stresujúce, ale nezabudnite sa úprimne usmievať, koniec koncov, prvý dojem urobíte iba raz. Otázka, ako sa obliecť na pracovný pohovor, je už jasná, aby ste sa dostali dovnútra, pripravte si profesionálny životopis, ktorý vám pomôže vstúpiť na kariérnu cestu.

-->